Sprog / Websted

Languages

Change site

Lars Olov Hedman

Rent hus?

At der ser rent ud, betyder ikke nødvendigvis, at der er rent. Takket være ATP-måling, en teknik som bruges inden for levnedsmiddelbranchen, kan man nu enkelt og hurtigt måle grobunden for bakteriel tilvækst. Coor Sveriges rengøringsekspert Lars-Olov Hedman forklarer, hvordan det går til.

Specialisten kommenterer:

Hvad menes der med ATP-teknik?

ATP findes i alle celler og er i dette tilfælde et mål på mængden af organisk snavs. Høje ATP-værdier indikerer grobund for bakteriel tilvækst. F.eks. har et par uvaskede hænder en normal værdi omkring 900, og for at man må håndtere levnedsmidler, skal den værdi være under 15. ATP-målinger er blevet brugt inden for levnedsmiddelindustrien de sidste 15 år. Nu begynder brancher som medicinalindustrien, laboratorier og rengøring at skele til teknikken.

Hvordan fungerer det?

ATP-værdien måles med et engangsstik. Man svabrer området, som skal måles, og stikker prøvestikket i en måler. Resultatet kan aflæses efter 15 sekunder. Tidligere har man brugt trykpladeprøver, som tager tre dage at dyrke frem og koster omkring en svensk tusindkroneseddel stykket. De nye prøvestik koster kun 13 Skr. stykket, hvilket indebærer, at vi kan arbejde på en helt anden måde med ATP-teknikken. Vi kan måle samme overflade flere gange om dagen, og bagefter blive enige om et brydningspunkt, hvor det er nødvendigt at gøre rent. Især kan vi på en enkel måde kontrollere vigtige overflader og garantere, at de er lige så rene, som de skal være. Dette giver os mulighed for at måle på samme måde, så resultaterne bliver sammenlignelige samtidig med, at vi får en teknisk rengøringsdokumentation, som vi kan vise vores kunder.

Hvad er dine erfaringer, når du tester?

Jeg har testet mig frem med forskellige kombinationer for at forstå, hvilke rengøringsredskaber der giver bedst resultat på forskellige flader og med forskellige midler. I testene bruger jeg gerne blod, som giver høje og tydelige værdier, og måler så ATP-værdien. Jeg er mest forbløffet over, at der er så stor forskel mellem visse produkter. Nogle gør kun 47 procent rent og andre op til 97 procent. At spændvidden ville være så stor, troede jeg ikke. Det betyder altså, at rengøringsteknikken kan være helt rigtig, og også moppen eller maskinen, men man bruger en forkert slags rengøringsmiddel. Effekten bliver en overflade, som ser ren ud, men som ikke er det.

Hvad sker der som det næste?

Jeg synes, at jeg kan se en tydelig tendens på markedet, at man går ned i dosering og i stedet bruger mere koncentrerede produkter samt har forskellige doseringssystemer for at sikre rigtig dosering. Desuden øges både sortimentet og brug af miljøtilpassede produkter.

Der kommer flere og flere kombimaskiner, som ikke bruger kemikalier, men gør rent kun med vand. Maskinen har et aggregat, som renser vand og som bryder overfladespændingen på den overflade, som skal rengøres. Et andet eksempel er afioniseret vand til vinduespudsning. Så slipper man for kalk og andet i vand, som ellers efterlader rander og mærker. Det betyder, at man kan arbejde så højt oppe som 18 meter uden at risikere rander, og i mange tilfælde slipper for at leje en skylift for at pudse vinduer.

Serviceudvikler for rengøring, Lars-Olov Hedman

Lars-Olov Hedman"Jeg er født i en skurespand."

Lars-Olov har arbejdet med rengøring i 40 år og arbejdet sammen med kemikere, mikrobiologer, læger, adfærdsvidenskabsmænd og ergonomer. Lige nu arbejder Lars-Olov med Nya Karolinska Solna-projektet, og hvilke krav der vil blive stillet i 2017, hvor leverancen starter. Arkitektkontoret har brugt en lægekonsulent til hygiejnespørgsmål, som også har været samlende for den komité, som har taget nye anbefalinger frem til SIV (rengøring i plejemiljøer). Lars-Olov har været rådgiver i rengøringstekniske spørgsmål i den komité.

Vil du vide mere?

Kontakt gerne Lars-Olov Hedman, servicespecialist hos Coor, +46 8 553 959 11 eller lars.olov.hedman@coor.com.