60 procent af danskerne er bekymrede for tilbagevenden til arbejdspladsen

I en ny undersøgelse udtrykker 60 procent af danskerne bekymring over at vende tilbage til arbejdspladsen efter corona. Betænkelighederne handler om alt fra virksomhedernes hygiejneforhold til muligheden for at holde afstand.

I takt med samfundets gradvise genåbning er mange danskere på vej tilbage til deres fysiske arbejdspladser, mange efter et år på hjemmekontoret med begrænset kontakt til kollegerne. Selvom der er lys for enden af tunnelen, er det ikke uden kvaler, at danskerne stempler ind igen. Det viser en ny undersøgelse foretaget af facility management-virksomheden Coor.

Af undersøgelsen fremgår det således, at hele 60 procent af danskerne i større eller mindre grad er bekymrede for at vende tilbage til arbejdspladsen i forbindelse med genåbningen. Cirka hver anden er bange for at tage smitte med hjem eller for selv at blive syg, mens over en fjerdedel er utryg ved hygiejnen på arbejdspladsen.

God hygiejne er arbejdsgivers ansvar

Særligt betænkeligheden omkring virksomhedernes hygiejneforhold springer i øjnene hos undersøgelsens initiativtager Coor, der er blandt Danmarks førende virksomheder inden for erhvervsrengøring.

”Det er bemærkelsesværdigt, at så mange danskere er nervøse for at vende tilbage til deres arbejdsplads. Især bekymringen for hygiejnen skal virksomhederne tage alvorligt,” siger Annette Vindstrup Jensen, direktør for rengøringsdivisionen i Coor, hvor man også yder rådgivning om sikker tilbagevenden til arbejdspladsen. Hun fortsætter:
”Det at sørge for en sikker og smittefri arbejdsplads er vigtigere end nogensinde, og det er arbejdsgiverens ansvar at sikre, at medarbejderne kan vende trygt tilbage. Der skal øget fokus på den gode hygiejne, for den er det bedste middel mod smittespredning og lavere sygefravær.” 

Tillid til øget hygiejne efter pandemien

Af spørgeskemaundersøgelsen fremgår det ligeledes, at 48 procent af de adspurgte er bekymrede for, om det er muligt at holde den rette afstand, mens 35 procent er utrygge ved, om kollegerne er i stand til at leve op til gældende retningslinjer for hygiejne og fysisk kontakt.

Danskerne er dog ikke i tvivl om, at krisen har ansporet til at fastholde et højt fokus på hygiejne efter pandemiens jerngreb. Fire ud af fem svarer således, at de tror på, at deres kolleger vil fortsætte med fx skærpet håndvask og afspritning efter corona.

Sådan svarer danskerne på spørgsmålet ”I hvilken grad er eller var du bekymret for at komme tilbage til en fuldt genåbnet arbejdsplads efter nedlukning?”

I høj grad                                                                                              9 procent
I nogen grad                                                                                        21 procent
I mindre grad                                                                                       30 procent
Slet ikke                                                                                               39 procent
Ved ikke                                                                                               1 procent

Sådan svarer danskerne på spørgsmålet ”Hvad er du bekymret for?”

At jeg tager smitte med hjem                                                              56 procent
At jeg bliver syg                                                                                   50 procent
At det er umuligt at holde den rette afstand                                        48 procent
Om mine kollegaer lever op til de gældende retningslinjer                 35 procent
Hygiejnen på arbejdspladsen                                                              27 procent

 

Sådan svarer danskerne på spørgsmålet ”Hvor sandsynligt tror du det er, at dine kolleger tager nedenstående vane(r) – øget hygiejne – med videre fra tiden under corona?”

Meget sandsynligt                                                                               30 procent
Sandsynligt                                                                                          51 procent
Hverken eller                                                                                       14 procent
Usandsynligt                                                                                          3 procent
Meget usandsynligt                                                                               1 procent
Ved ikke                                                                                                 2 procent

 

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er udarbejdet af Analyse Danmark på vegne af Coor Service Management Danmark. Den omfatter et repræsentativt udsnit af arbejdende danskere med mulighed for at arbejde hjemmefra i alderen 18-64 år. De i alt 1.051 respondenter er tilfældigt udvalgt på tværs af blandt andet køn, alder og geografi, så undersøgelsen afspejler befolkningssammensætningen på disse parametre.

Om Coor

Coor er en ledende nordisk facility management-leverandør, både inden for integrerede og komplekse serviceløsninger (IFM) og single services. Coor tilbyder serviceydelser som interne services (soft FM), ejendomsservice (hard FM) og strategisk rådgivning i form af innovation og udvikling af services. Coor vil skabe Nordens bedste arbejdspladser med den højeste trivsel og sundhed. Vi bestræber os på at sammensætte de bedste teams og serviceløsninger, så vores kunder kan fokusere på det, de gør bedst.

Blandt Coors kunder findes et stort antal større og mindre offentlige og private virksomheder i Norden, bl.a. AB Volvo, Aibel, dansk Politi, DR, E.ON, Ericsson, NNIT, Novozymes, Saab, Sandvik, SAS, Equinor, Skanska, Telia, Trafikverket, VELUX og Volvo Cars. Coor tager ansvar for virksomhedens aktiviteter i forhold til kunder, medarbejdere, ejere samt virksomhedens påvirkning på samfundet og miljøet i et bredere perspektiv

I Danmark servicerer Coor dagligt over 30.000 servicebrugere rundt i hele Danmark. I Coor koncernen er der over 9.100 medarbejdere ansat, hvor de 3.700 er ansat i Danmark. Årsomsætningen ligger på ca. 7,2 mia. DKK (pr. 31.03.20). Coor er børsnoteret på Nasdaq Stockholm.