Sprog / Websted

Languages

Change site

Coor vinder ejendomsservice for Københavns Kommune

Frem mod 2025 skal Københavns Kommune nedsætte CO2-udledningen med 40 pct. Målsætningen og ambitionerne skal blandt andet indfries ved energioptimering af ejendomsdriften for kommunens én million kvadratmeter.

Coor, der en af Nordens førende facility management-virksomheder, er udvalgt til en nøglerolle i opgaven med at reducere energiforbruget i Københavns Kommunes ejendomme. Coor optimerer allerede både drift og vedligeholdelse af flere end 10 millioner kvadratmeter for en stribe offentlige og private kunder i hele Norden. Og nu skal Coor efter et nyligt vundet udbud også stå for ejendomsdriften af over en million kvadratmeter i Danmarks hovedstad. Kontraktsummen lyder på 60 mio. kr. årligt og løber over fire år.

- Vi er både glade og stolte over at vinde opgaven med at kunne varetage ejendomsdriften for Københavns Kommune. Ikke alene er der en klar økonomisk gevinst for kommunen, der er også en miljømæssig gevinst, idet vores indsats blandt andet består af energioptimering af de københavnske bygninger, så vi medvirker til at reducere udledningen af CO2 fra de københavnske bygninger og dermed bidrage til at kommunen når de fastsatte mål, siger adm. direktør Jørgen Utzon fra Coor Service Management A/S.

Intelligente løsninger skal energioptimere bygninger

Med 295 bygninger kan energiforbruget hurtigt løbe op i en høj elregning. Ved at udnytte de digitale muligheder er det muligt at styre og optimere ejendomsdrift på en helt ny og intelligent måde, som samtidig kan formindske den energi, som KEID, Københavns Ejendomme & Indkøb, kan udnytte til at nå målet for 2025.

Den måde, som Coor bruger data i opgaveløsningen, har været en af årsagerne til, at virksomheden vandt udbuddet. Ved hjælp af QR-koder og sensorer registrerer og kortlægger Coors medarbejdere bygninger, anlæg og installationer. 

- De registrerede data analyseres ved hjælp af Business Intelligence-programmer, som er med til at vise forbrugsmønstre og forbedringspotentialer for ejendommene. Det gør det muligt for os at udarbejde analyser, drifts- og investeringsplaner, samt planer for mulige ændringer i brugeradfærd, fortæller Thomas Fog, der er divisionschef for Coor Property, der er den enhed, som har ansvaret for opgaven.

Nudging skal bidrage til at ændre brugernes adfærd

Det er nemlig ikke kun avanceret teknologi og erfaring fra lignende opgaver, som skal reducere energiforbruget i Københavns Kommunes ejendomme. Coor anvender blandt andet nudging til at ændre brugeradfærden, der også har stor betydning for den mængde af varme, lys og ventilation, der anvendes hver dag – året rundt.

- Vores opgaver for andre kunder tager ofte afsæt i høje klimaambitioner. Derfor har vi indgående kendskab til at reducere energiforbruget i ejendomme både gennem teknologi og adfærd, siger Jørgen Utzon og tilføjer, at Coor også har tænkt energireduktion på virksomhedens egen indsats i opgaveløsningen ind i tilbuddet, der altså er endt med den store ordre til landets største kommune.

Coor anvender eksempelvis el-køretøjer alle de steder, de overhovedet kan. Herudover finder de gennem et internt sporingssystem nærmeste medarbejder til en opgave, hvilket reducerer tid, transport og energi i hverdagen. Og endelig anvender de miljøvenlige materialer i opgaveløsningen.

- Den bedste måde at få en dialog med brugerne og kunderne på er jo ved at gå foran som det gode eksempel, understreger Jørgen Utzon.

Kontakt og yderligere informationer:

FAKTA om Coor:

 • Coor-koncernen har flere end 6.500 medarbejdere ansat, primært i Danmark, Sverige, Norge og Finland.
 • I 2016 passerede årsomsætningen 7,6 mia. SEK.
 • Koncernen er noteret på Nasdaq-børsen i Stockholm.
 • Coor betjener både offentlige og private virksomheder i alle størrelser og brancher med interne services som kantinedrift, rengøring, receptionsservice og andre såkaldte soft FM-services. Herudover leveres hard FM-services som håndværksservice, ejendomsvedligeholdelse og energioptimering. Endelig leveres strategisk rådgivning i form af rapporteringer og projektledelse.
 • Blandt de danske kunder er DR, Falck, GN Store Nord, Haldor Topsøe, L'Oréal, NNIT, Novozymes, Dansk politi, SAS og VELUX Gruppen.
 • Coor forvalter i dag over 15 millioner kvadratmeter ejendomme, lokaler og udendørsarealer i Norden.
 • Coor Service Management A/S er i Danmark opdelt i tre divisioner: Food by Coor, Cleaning og Property. Ydelserne tilbydes som single-services eller som integrerede Facility Management-løsninger.
 • Virksomheden har mange års erfaringer med at servicere forskellige virksomheder og lejere fra forskellige brancher.

FAKTA om udbuddet fra Københavns Kommune:

 • Opgaven er at varetage Københavns Kommunes afdeling KEID – Københavns Ejendomme & Indkøb – 295 ejendomme med 5800 installationer, der strækker sig over 40 postnumre.
 • Opgaven lyder på at varetage 1 mio. kvadratmeter, hvor der forventes at blive bygget 700.000 ekstra det første år af kontrakten.
 • Kontrakten strækker sig over fire år, starter pr. 1. marts 2018 og er estimeret til en værdi på 60 mio. kr. om året.