Bente tager helikopteren på arbejde
Medarbejderne, der arbejder på boreplatformene i Nordsøen, tager helikopteren på arbejde og lever 18 uger om året i deres eget lille univers. Bente Fonnes ved mere om denne verden end de fleste - for hun gik ombord allerede som 18-årig.
Når det blæser fuld orkanstyrke, bliver bølgerne 20 meter høje, det rusker i riggen, og vinduerne dækkes af skum på olieboreplatformen midt i Nordsøen. Her på Statfjord C har man produceret olie siden 1984.
Platformen ejes af Equinor, tidligere Statoil, og bemandingen varerier fra knap 100 til 532 personer, når de er flest. En af dem er Coor-medarbejderen Bente Fonnes, som har arbejdet offshore i 36 år. Hun lovpriser kammeratskabet ombord og fortæller, at her aldrig er kedeligt.
− I fritiden er her masser at lave. Vi har et godt og veludstyret fitnesslokale ombord, og der er mulighed for at boltre sig med forskellige hobbyer som fiskeri, strikning, lædersløjd og knivproduktion.
”Alarmen kan gå midt om natten”
Sikkerheden spiller en stor og vigtig rolle ombord på olieboreplatformen. Der afholdes regelmæssige møder om sundhed, miljø og sikkerhed, hvor man blandt andet har fokus på hændelser på ens egen og andre platforme og lærer af dem. To gange om måneden afholdes der strukturerede evakueringsøvelser, men der gennemføres også uanmeldte øvelser.
– Alarmen kan gå midt om natten. Så må man springe i overlevelsesdragten og gå til redningsbådene. I alle lokaler er der også åndedrætsværn, man kan tage på i tilfælde af røgudvikling eller brand, fortæller Bente Fonnes.
Hvert fjerde år træner man desuden i at komme ud af en helikopter, der er endt i vandet.
– Det sker i en simulator i et bassin.
Bente har aldrig oplevet større dramatiske hændelser om bord på nogen af de olierigge, hun har arbejdet på. Men for nogle år siden var hun med i en ubehagelig hændelse med helikopteren.
– Der opstod en olielækage i helikopterens rotor, da vi var på vej hjemad. Vi måtte lande på en fodboldbane og vente på en anden helikopter, der kunne hente os.
Vil aldrig arbejde på land
Bente Fonnes arbejder med rengøring af kahytter, kontorer, kantine og fællesområder samt i vaskeriet ombord. Hun har vænnet sig til det specielle liv ombord og planlægger at blive her, til hun går på pension. Og livet på riggene har givet mere end bare et godt job – hun har også mødt sin mand på platformen.
– Det er ret almindeligt. Der er mange her, som møder deres partner på jobbet, fortæller hun.
De ansatte ombord arbejder to uger og har derefter fri i fire. Det betyder, at Bente og hendes mand kan tilbringe masser af tid sammen, både hjemme i Stavanger, i fritidshuset på den nærliggende Mosterøy og i huset i Thailand.
– Som ansat på en olieboreplatform får man en god løn. Men det er klart, at man også bruger flere penge, når man har fri så lange perioder. Det gælder om at passe godt på pengene, siger hun.
Olieplatformen - et hotel på ben
Coor varetager servicen ombord på Statfjord C og på de to andre platforme i Statfjord-feltet samt yderligere to i Snorre-feltet ude i Nordsøen, som alle ejes af Equinor (tidligere Statoil).
Opgaven kan minde om at drive et hotel, bortset fra fødevareplanlægningen, der skal være helt knivskarp.
Stein Rune Kallekleiv arbejder hos Coor som Facility Service Leader. Med sine snart 40 år offshore har han 100 % styr på det hele:
– Vi skal altid have mad om bord til 14 dage. Det fungerer jo ikke, når det handler om ferskvarer som mælk, men den slags kan vi få ud i kølecontainere om bord på fartøjer til op til to uger ad gangen, hvis der er behov for det, forklarer han.