Sprog / Websted

Languages

Change site

Fremtidens sunde arbejdsplads

Vi lever i et stresset samfund, hvor antallet af sygemeldinger vokser. Kan sundhedscertificerede kontorer være nøglen til at øge velvære hos medarbejderne?

Framtidens arbetsplats | Coor

I USA finder vi The International WELL Building Institute, som efter seks års forskning og udvikling lancerede deres WELL-certificering i 2014 med et mål om på globalt plan at forvandle vores bygninger og samfund på en måde, som hjælper mennesker til at trives og have det godt. Fokus er på, hvordan bygninger kan forbedre vores komfort, få os til at træffe bedre valg og generelt skabe forbedringer, ikke gå på kompromis, i forhold til vores sundhed og velvære.

Castellum blev tiltrukket af certificeringen

Nogle af dem, der sprang med på den nye sundhedscertificering, var ejendomsselskabet Castellum, som med kontorer fra Sundsvall i nord til København i syd har ca. 6.200 kunder i deres lokaler. "Vi har allerede haft miljøcertificerede lokaler i ca. 10 år, og vi har oparbejdet stor viden inden for området. Det, vi selv opdagede, da vi havde bygget det bedste miljøklassificerede kontor i Stockholm, var, at der kun manglede én ting", siger Filip Elland, der er bæredygtighedschef hos Castellum, og fortsætter: "Huset i sig selv var rigtig fint, men værdierne, som styres af miljøcertificeringen, fokuserer kun på de hårde elementer, som godt materialevalg og de rigtige vinduer. Oplevelsen, som egentlig er den stærkeste faktor i forbindelse med sunde kontorer, er ikke med i miljøcertificeringen".

Så var det, at de kom i kontakt med WELL. Her ser man på andre værdier i lokalerne – forskellige funktioner, som ikke bare omfatter bygningernes konstruktion og aktiviteter, men også hvordan de påvirker menneskers adfærd relateret til sundhed og velvære, såsom luft, grønne omgivelser indendørs og mulighed for motion.

Castellum blev tiltrukket af certificeringen – også fordi både fakta og tal peger på, at de nærmest var nødt til det, siger Filip Elland:
– Vi bruger 90 % af vores tid indendørs, og vores sundhed og velvære påvirkes op til 60 % af det fysiske og sociale miljø. I Sverige har vi problemer med sygemeldinger og stressrelaterede sygdomme. Vi gør et eller andet galt i erhvervslivet, og det handler om at finde årsagerne.

Castellum ser en efterspørgsel efter et sundhedsperspektiv på bygninger og arbejdspladser fra deres kunder. Derfor besluttede de sig i 2016 for at satse på en af Nordens første sundhedscertificerede bygninger. Sommeren 2017 tog de første spadestik i Hyllie ved Malmö, og alt skal stå klart i foråret 2019.

– Det var også vigtigt ud fra et konkurrenceaspekt. Alle andre ejendomsindehavere ville have miljøcertificering på højeste niveau. Det ville vi også gerne, men hvad skulle adskille vores fra naboens? Vi samlede alle tråde og kunne mærke det: Det her! Vi valgte at køre med det her værktøj og har oplevet virkelig stor interesse fra erhvervslivet.

Vi har allerede kontrakter på mere end 70 % af arealet, fordi vi havde noget, som skilte os ud – kunderne valgte os i stedet for naboerne. 

I Castellums tilfælde har man blandt andet skabt forskellige typer arbejdsmuligheder – også udendørs på taget, hvor de ansatte kan tilslutte deres computer og få en ergonomisk arbejdsplads. I stueplan serveres der kun sund mad, og huset arbejder også med urban farming og dyrker planter og urter på taget. Der skal man også kunne træne, det samme gælder i baggården eller indendørs. I stueplan skal kunderne kunne arbejde i et landskab med for-skellige virksomheder – en del pladser er tiltænkt personer, som ikke er ansat. Elevatorer skal ”gemmes væk” for at motivere til at tage trappen. Man overvejer også muligheden for, at belysningen døgnstyres med forskellige farvenuancer på forskellige tidspunkter. Blandt andet – for der er masser af muligheder.

Også Skanska er med i kampen

I deres projekt Epic i Malmö tilbyder de en sund kontorejendom, som er præcertificeret iht. WELL, med planlagt indflytning i efteråret 2019. Ifølge Skanska skal Epic udformes med menneskers sundhed og velvære i fokus, hvor det sunde valg skal være det indlysende valg. For eksempel skal trappen være indbydende og synlig, og de fokuserer på dagslys og grønne indendørsmiljøer. I stueplan er der cykelhotel, brusere og omklædningsrum med håndklædeservice.

– Vi har også registreret vores eget regionskontor Klipporna i Hyllie til en WELL-certificering. Vi ser det som næste skridt i vores arbejde med at tilbyde den bedste arbejdsplads til vores medarbejdere. Det bliver en måde at løfte spørgsmålene omkring sundhed og velvære for personalet til næste niveau og få en mere struktureret måde at arbejde med disse spørgsmål, fortæller Sofia Ekerlund, der er marketingansvarlig hos Skanska.

Castellum workspace

Hvad tror forskerne? Vil sundhedscertificeringer give større trivsel hos medarbejderne?

Walter Osika er stressforsker ved Karolinska Institutet og synes, at det er meget spændende, at arbejdet er kom-met så langt med denne type arbejdspladser.
– Da jeg læste til læge, var der stort fokus på fysiske faktorer som skimmel, asbest og radon. Nu er det interessant, hvordan bygninger og arkitektur udformes med fokus på psykisk velvære og restitution – meget vigtige elementer i forhold til at forbedre vores stressede samfund.

Hvad ville du som forsker gerne sende med i forhold til udvikling af sunde arbejds-pladser?
– Jeg deltager blandt andet som forsker i et Vinnova-finansieret projekt, hvor vi studerer en type kollektive og områdeeffektive boliger, Tech Farm, Nordens første co-living, forklarer Walter Osika.

Her deler 55 iværksættere fælles boliger i det centrale Stockholm.
– Her studerer vi blandt andet sociale interaktioner. Vi ser på, hvad der kræves for at trives, hvilke regler der skal gælde, og om der også er mulighed for restituering. Og det kan være interessant at sen-de med: Hvad hhv. styrker og underminerer prosocial adfærd? Hvad gør det lettere at arbejde, og hvad forhindrer det? Når man skaber nye kontorer til fremtiden, gælder det også om at udføre en grundig analyse af, hvilken type arbejde der skal udføres hvor og hvornår – hvordan arbejdet organiseres, og hvilke situatio-ner der kræver fysisk tilstedeværelse på en arbejdsplads, og hvornår man fx kan arbejde hjemmefra. Det er mindst lige så vigtigt, som hvordan det fysiske miljø ser ud, siger Walter Osika.