Sprog / Websted

Languages

Change site

Med BIM ind i fremtiden

Fremtiden er kommet til bygge- og ejendomssektoren. I løbet af de næste ti år vil digitaliseringen vende op og ned på hele branchen.

3d billede af gulv oprettet med BIM fremtid for fast ejendom |Coor

I ti år har BIM (Building Information Modeling) været et buzzword i byggebranchen. Som så mange andre buzzwords er det så bredt, at det kan betyde alt og mere til. Eller intet overhovedet.

Hvad betyder BIM så?
- "Grundlæggende handler det om, at man bygger bygningen, før den skal bygges. Man laver forskellige simuleringer og inkorporerer forskellige typer information, som man kan foholde sig til og tage højde for, når bygningen skal bygges. Vi bruger normalt alt denne information om en bygning i hele dens livscyklus”, siger Petter Bengtsson, administrerende direktør for teknikgruppen Zynka, der arbejder på at opbygge en database for ejendomsejere.

Per Bjälnes, digitaliseringsstrateg i Tyréns, mener, at det er hele strukturen er BIM. "At bygge en 3D-model af en bygning alene er ikke nok", ifølge ham.

- "BIM er en bygningsinformationsmodel der kan sørge for, at alt data og information om bygningen er koblet sammen", siger Per Bjälnes.

Han var involveret i et af de første store BIM-projekter i Sverige; Karolinska Universitetshospital i Solna. Under konstruktionen var der 3D-modeller af projektet, fra hele ejendommen, til grundplanen og de individuelle værelser. På denne måde kunne det sikres, at alle værelser fik de rigtige egenskaber og udstyr. Belysning, aircondition og brandrum blev simuleret under arbejdet. Nu bruges modellen også̊ i operationer til strukturering af, for eksempel, transport og tidsplanlægning.

Den, der har det største kendskab til sin bygning, vil vinde i det lange løb

 

I dag bruges BIM som en del af designprocessen i mange store byggeprojekter, hvor man forbinder 3D-modeller til information om bygningen for at gøre processen mere effektiv. Både Petter Bengtsson og Per Bjälnes mener, at funktionen stadig er i sin spæde start, og at der endnu ikke er nogen fælles standard for BIM.

Per Bjälnes mener, at staten skal beslutte, hvilken bygningsmodel der gælder for store indkøb, mens industrien selv skal finde en fælles vej fremad. BIM er i dag, hvor mobiltelefonen var for 15 år siden. Lanceringen af ​​3G og 4G betød en teknologisk revolution, som få kunne forestille sig bare et år før den brød igennem. Både Per Bjälnes og Petter Bengtsson mener, at et lignende udviklingstrin venter bygge- og ejendomsbranchen.

Med information om, hvordan personalet på en arbejdsplads bruger lokalerne, er det muligt at tilpasse bygningen til virksomheden snarere end omvendt. 

- "Hvis vi som ingeniørvirksomhed får adgang til flere data, kan vi bygge smartere og mere effektive bygninger", siger Per Bjälnes.

Størstedelen af ​​en bygnings livscyklus er ikke selve bygningen, men snarere dens årlige drift. Det er også her, at de største økonomiske og miljømæssige gevinster med BIM er. Derfor er ledelsessiden det næste store område, hvor BIM-modellen vil blive anvendt.

Bygge- og ejendomssektoren er den sektor, der kan gøre mest for klimaet med mindst mulig indsats. En kontorejendom udnytter måske 25 procent at sit fulde potentiale i dag, siger Petter Bengtsson. 

Ved systematisk at indsamle information om, hvordan lokalerne bruges, er det muligt at udnytte ressourcerne bedre og fuldt ud. Hvis bygningens opførsel er kortlagt, er det muligt at optimere energiforbruget, men også at bruge overfladerne mere effektivt.

- "Jeg tror, ​​at få ejendomsejere i dag ved, hvilken ejendom der præstere bedst i forhold til bygningens drift", siger Petter Bengtsson. Men også her vil teknologien bryde igennem med fuld kraft. De traditionelle ejendomsejere udfordres allerede i dag af nye spillere som WeWork, der tilbyder fælles kontorlokaler for iværksættere. 

- "Ejendomsejere har ikke været nødt til at gøre meget med deres forretning før. Nu skal de spørge sig selv, hvordan de skal sørge for at være relevante om ti år. Den, der har det største kendskab til sin bygning, vil vinde i det lange løb", siger Petter Bengtsson. 

Foruden dataindsamling er den største udfordring, når det kommer til BIM for eksisterende ejendomme, det langsigtede perspektiv.

- "Hvis du skal styre en bygning i 50 år, skal du styre den digitale kopi lige så længe. Hvis du går 50 år tilbage i tiden, forstår du, hvor svært det er at vide, hvad man skal investere i og satse på", siger Petter Bengtsson.