Sprog / Websted

Languages

Change site

Byggeri skal udvikles til at blive mere bæredygtigt

Ansvar for bæredygtighed handler om at tage ansvar for sin bygning og sine medarbejdere. Coor har talt med bæredygtighedskonsulenten Eleftherios Zacharakis, Sveriges første WELL-ekspert, om, hvad det betyder at miljøsikre en bygning, og hvilken type ansvar virksomheder skal tage for at fremtidssikre deres forretning.

Når vi taler om bæredygtighed i naturen, taler vi ofte om økosystemer. Hvis en komponent i kæden trues, så ser vi hele systemer falde fra hinanden. At holde liv i jordens mange livscyklusser, store som små, er grundlæggende for, at vores fremtidige verden ikke skal være truet. Det gælder mange områder - socialt ansvar, virksomhedsansvar, miljøansvar, men det gælder i særdeleshed også i vores urbane økosystemer. Dem, vi selv har bygget i vores bymiljøer, vores boliger – og på vores arbejdspladser. I den forbindelser er det relevant at tale om hvordan man arbejder med bæredygtigt byggeri såvel som at få implementeret bæredygtighed i byggeriet, når din virksomhed starter nye projekter, som omhandler bygningsarbejde. 
– Der er i dag en helt ny forståelse for, hvordan man bør tage hånd om arbejdspladser ud fra et bæredygtigt perspektiv. Hos WSP mærker vi en stor forskel på, hvordan vores kunders forståelse for grønt byggeri er blevet større. De FM-chefer, som vi er i kontakt med, definerer problemer på en helt anden måde i dag. Det skyldes frem for alt, at investorerne har indset, at det faktisk er økonomisk at arbejde bæredygtigt. Men det skyldes også, at mennesker er begyndt at lære at tage ansvar, og at der kommer en helt ny generation ind på arbejdsmarkedet, som stiller krav til deres arbejdsgivere om at tage ansvar, fortæller Zacharakis om grønt byggeri i fremadrettet. 

Grønt byggeri med WELL

Eleftherios Zacharakis er bæredygtighedskonsulent hos WSP og udnævnt af IWBI til WELL Faculty eskpert. Han er den første i Sverige til at få denne titel, og frem til 2017 var WSP den eneste teknikkonsulentvirksomhed i Sverige, der havde WELL-certificerede medarbejdere. 
– Fokus har længe ligget på energieffektivisering, når vi designer kontorbygninger. Nu er vi også begyndt at indse, hvordan sundhedsfaktorer kan spille ind som en udfordring, når standarder som WELL og Fitwel (et nyt internationalt system til certificering af bygninger, der fremmer menneskers sundhed og trivsel på jobbet) bliver stadig mere udbredte. De seneste år er vi begyndt at tale mere om vores Workplace Strategy, hvor man sammenstiller de sociopsykologiske aspekter med bygningens fysiske aspekter for derefter at kunne tilpasse den digitale oplevelse. Alle disse faktorer spiller ind på, hvordan vi har det på vores arbejdspladser, og hvor godt vi præsterer.

Han fortæller også, at den store udfordring for mange virksomheder er at indse deres egne behov, og at man har svært ved at beregne, hvilke risici man løber med de nye forudsætninger for bæredygtigt byggeri. Her spiller den økonomiske bæredygtighed ofte ind, men faktum er, at hvis man ser på organisationers omkostninger, så går i gennemsnit 1-2 procent til energi, 8-10 til huslejen, mens de resterende går til personaleomkostninger. Her begynder stadig flere FM-chefer og beslutningstagere at indse, at det er her, de største penge er at vinde, hvis man tør satse på sine medarbejderes trivsel og velvære ved bl.a. at prioriterer bæredygtigt byggeri. Det er, når man begynder at analysere sin virksomhed og se på de reelle behov, at man kan tage hul på rejsen mod en WELL-certificering.
– Jeg siger altid til mine kunder, at certificering ikke er et mål – certificering er et værktøj. Man skal vide, hvad der er interessant for sin virksomhed og kende visioner for at kunne arbejde mod sit mål, afslutter Eleftherios.

Vil I vide mere om, hvoran Coor kan hjælpe jer med et grønnere byggeri, hvor vi udvikler mere bæredygtige tiltag i byggeriet i forbindelse med nye bygningsprojekter, udvidelser eller lignende? Kontakt os