Sprog / Websted

Languages

Change site

Hvordan arbejder man målrettet mod at få en bæredygtig bygning?

Fængsler, domstole og skoler kan være en udfordring for FM-chefer, som ønsker at miljøsikre deres ejendomme og få en bæredygtig bygning. Sara Jägermo fra Vacse fortæller, hvordan man arbejder smart og bæredygtigt med offentlige bygninger.

Smarte og bærekraftige bygninger | Coor

Sara Jägermo | from Vacse talking about smartly and sustainably with public buildings | CoorFor ti år siden blev ejendomsselskabet Vacse, der har specialiseret sig i offentlige bygninger, grundlagt af syv svenske pensionsselskaber. De ejer, forvalter og udvikler ejendomme til retsvæsnet, undervisningssektoren og kontorer til samfundsmæssige opgaver, samtidig med at de arbejder med lange lejekontrakter med fokus på langsigtede afkast og bæredygtig arkitektur.
– "Det langsigtede perspektiv er en af vores grundpiller, og det skal det være, eftersom vi forvalter pensionsmidler, og derfor gennemsyrer det langsigtede perspektiv faktisk hele vores virksomhed. Når vi taler om ejendomsservice, er responstiden et af de absolut vigtigste aspekter, eftersom vores område inkluderer så mange kritiske momenter. Hvis du fx arbejder på en politistation, må porten ikke pludselig gå i stå under en udrykning. Hvis det er akut, så er det akut", siger Sara Jägermo.

I dag er Vacse en af de største rendyrkede aktører inden for offentlige bygninger og ejer blandt andet Attunda Tingsrätt, fængslet i Sollentuna og Nya Hovrätten i Malmø. Netop arbejdet med offentlige bygninger indebærer en række udfordringer, som ejendomschefer og driftsansvarlige skal tage hensyn til, ikke mindst Vacse selv, som ofte skal forholde sig til en række aspekter, der normalt ikke er i fokus i forbindelse med ejendomsdrift, energioptimering og grønt byggeri. Eksempelvis hvordan man sikrer taget på en byret mod flugtforsøg, fx med en helikopter.
– Det kræver en indgående forståelse, og den har man ofte som samfundsborger. Man har en grundlæggende forståelse for, hvordan politiet og et fængsel fungerer. Men man skal også forstå, at man ikke bare kan komme og banke på døren for at udføre vedligeholdelsesarbejde, og hvorfor strukturen ser ud, som den gør. Det kræver en meget større indsigt hos alle involverede". 
Det er en indsigt, der er nødvendig at have, hvis man som virksomhed vil have en bæredygtig bygning. 

Som langsigtede ejere af samfundsejendomme udgør bæredygtighedsspørgsmålet samt grønt byggeri en grundpille og et værdigrundlag for hele virksomheden. I efteråret 2017 tog Vacse hul på arbejdet med at eftercertificere samtlige ikke-certificerede ejendomme iht. BREEAM In-Use med ambitionen om at kunne udbyde en 100 % certificeret bestand inden for den nærmeste fremtid. Men for Vacse handler det ikke bare om at tage et ansvar for sine ejendomme og arbejde med bæredygtigt byggeri. Det handler også om at tage et socialt ansvar. Når man arbejder med offentlige bygninger og bæredygtig arkitektur, kan det, udover det langsigtede arbejde, også medføre en række interessante udfordringer.
– "Den store udfordring er, at man ikke kan gøre hvad som helst. Der er love og regler, som man skal forholde sig til. Hvis man ser på fængselscellerne, kan man ikke stille de samme krav til, hvordan de skal bæredygtighedsreguleres, som man kan til andre bygninger. Her arbejder man med en helt anden type rettigheder i forhold til fx varme og afkøling. Det er man bare nødt til at forholde sig til, men derfor bliver myndighedernes forandringsvilje også så vigtig."

Grønt byggeri handler om at tage ansvar

Sara Jägermo fremhæver, at det vigtige her er dialog. At myndigheder som kriminalforsorgen sikrer, at der er en vilje, og at man sammen motiverer til at tage ansvar og ændre sin adfærd. Måske er det denne indstilling, som var med til, at Vacse blev tildelt en international miljøpris ved BREEAM Awards for bedste BREEM In-Use-certificerede bygning for fængslet i Sollentuna.
– "Når man taler om netop bæredygtighedsspørgsmål, eksisterer der en fejlagtig opfattelse af, at bygningsejere kun har fokus på at spare penge, men som forvalter er det ikke midler, vi får del i. Tværtimod er det en satsning, vi går ind med, for at den kan komme lejerne til gode - ikke os selv. Og vi har desuden en helt ny klimaverden at forholde os til. Vi synes fx, at vi taler for lidt om vand i dag, når man taler om at måle, hvad en bygning forbruger. Det har jo ikke været et problem i Norden tidligere, men det er det nu."

På politistationen i Södertälje, som Vacse forvalter, venter man nu på at modtage et antal bikuber, som skal bidrage til øget bestøvning, og man har installeret marineblå solceller på taget. Desuden arbejder man i stor udstrækning med engagementsskærme, som viser status for huset, som man arbejder i, og med insekthoteller, som er gode for vores fauna og flora. 
– "Dette emne var ikke på dagsordenen for fem år siden, men i dag ser vi, hvordan bæredygtigheden er noget, vi skal arbejde med hele tiden. Her har ejendomsadministratorer som Coor en vigtig opgave, for det handler om at implementere adfærdsændringer hos brugere og lejere, at lære at forstå, hvordan man bruger varme, afkøling og belysning på den rigtige måde. Og så handler det selvfølgelig også om, at alle, der arbejder med disse ejendomme, har et ansvar for at sikre, at de grundlæggende samfundsfunktioner fungerer. Alle detaljer tæller, og derfor er det altafgørende at have de rigtige personer på de rigtige steder."

At bygge, eller arbejde sig mod en smart og bæredygtig bygning, kræver meget viden, innovation og løbende arbejde - men det er samtidig en miljø- og samfundsmæssig investering. Hos Coor Facility Management tilbyder vi facility service inden for optimering af ejendomme med henblik på at skabe en bæredygtig og grøn ejendom til vores kunder.

Læs mere her, eller kontakt os via undestående formular, så vi sammen kan tale om, hvilke muligheder I har inden for bæredygtig arkitektur. 

A guide cover on why a building should be sustainable | Coor

Coor guide Smarte bygninger - Smarte bygninger giver smartere arbejdspladser

Hvilken forskel kan en bygning egentlig gøre for medarbejdernes sundhed og for vores egen evne til at tage ansvar for miljøet på vores arbejdsplads? Fremtidens intelligente maskiner tager hånd om både mennesker og miljø. Begrebet Smart Buildings forbindes ofte med nye bygninger, ny teknik og frem for alt bygningsautomation. Det vil sige automatiserede processer til kontrol og styring af bygningernes installationer og kan fx handle om ventilation, belysning og sikkerhedssystemer. Men en smart bygning kan være meget mere end det. En smart bygning tager altid udgangspunkt i behovene hos dem, der opholder sig i den. Fokus ligger frem for alt på tilgængelighed, funktionalitet og sikkerhed, samtidig med at bygningen skal levere en attraktiv brugeroplevelse, et sundt indeklima og yderligere tjenester, der tilfører medarbejderne og brugerne værdi.

Jeg vil gerne kontaktes

Der opstod en fejl ved hentning af captcha-billede

Coor Privacy policy

We have updated our Privacy Policy to help you understand what information we process and why we process it. We have made these updates as new data protection regulations (GDPR) entered into force on 25 May in the European Union / EEA.

Consent to the processing of personal data

The personal data we process is data provided by you when you fill in a contact form or subscription form on Coor's websites. It is your full name, e-mail address and your phone number or postal address (if and when applicable).

What is the purpose of processing your personal data?

Your personal data is required in order for us to send out the material you expressed an interest in such as press releases, news, and/or newsletters. We also use personal information to contact you personally if you filled in a contact form.

What is the legal basis for processing your personal information?

Our processing of your personal data is based on your consent to the processing. You can revoke your consent at any time by emailing us at info@coor.com

Information about processing your personal data

We have implemented appropriate technical and organizational measures to protect your personal data against loss or unlawful access. The number of persons with access to your personal data is limited. Only persons managing the Coor website you visited and/or who need to process your personal data in accordance with the above purposes will have access to your personal data.

We may also share your personal data with other Coor Group companies and suppliers and business partners who perform services or development on our behalf.

Your personal data may be transferred to a third country, that is, a non-EU / EEA country, in conjunction with Coor's use of the cloud-based services Office 365 provided by Microsoft Ireland Operations Limited ("Microsoft").

When Microsoft provides Office 365 services, Microsoft manages customer data (such as email, files) in data centers in the EU (currently: Dublin (Ireland) and Amsterdam (Netherlands)). However, as an integral part of the Office 365 services, some limited personal information (such as e-mail address) may also be processed in the United States).

In order to comply with applicable data protection requirements, Coor has entered into a data processing agreement with Microsoft and has also entered into standard contractual clauses ("EU Model Clauses") with Microsoft. All Microsoft subcontractors handling personal data in connection with the Office 365 services are committed by Microsoft in accordance with Article 11 of EU Model Clauses.

GDPR