Sprog / Websted

Languages

Change site

Virtual Reality - fremtiden er her allerede

Hjerneforskeren Katarina Gospic fortæller os: Fremtiden er her allerede. Virtual reality, digitale tvillinger og socialt fællesskab i en online verden er ikke længere en drøm. Men spørgsmålet er – følger vi med udviklingen, eller modarbejder vi vores egen evolution?

Kvinde med virtual reality briller

Hvorfor vælger vi at blive siddende i sofaen med en pose slik frem for at løbe en tur i skoven? Hvorfor vælger vi at slide på planetens naturressourcer og vores medarbejdere i stedet for at effektivisere vores arbejdspladser med nye digitale innovationer? Hvorfor risikerer vi vores sundhed på risikable arbejdsopgaver, hvorfor accepterer vi enkle forklaringer på svære problemer, og hvorfor bliver vi udbrændte? Spørgsmålene kan synes at ligge langt fra hinanden, men for hjerneforskeren og Direktør for Neuroscience ved Spinview Global, Katarina Gospic, hænger det hele sammen. Alt fra, hvordan vi lader os styre af reptilhjernen, som vil vælge den enkle udvej, til, hvordan samme hjerne kan inspirere til uanede innovationer i hverdagen.

Gospic disputerede i 2011 inden for kognitiv neurovidenskab med en afhandling om neuroøkonomi, hvordan vi regulerer vores følelser, og hvad der sker i hjernen, når vi træffer beslutninger. Efterfølgende har hun udgivet syv bøger. Den seneste bog Hjärnbalans (Hjernebalance) handler netop om, hvordan vi skal finde balance i en opkoblet hverdag. I 2011 etablerede hun sin egen konsulentvirksomhed Brainbow Labs, hvorfra hun driver sin primære virksomhed som forfatter og konsulent, og i dag analyserer hun blandt andet, hvordan vores hverdag kan blive lettere og forbedres ved hjælp af virtual reality (VR) hos Spinview Global.

Hvordan kan man bruge virtual reality? 

Der er mange måder at bruge virtual reality på. Et eksempel er Spinview, som tilbyder en digital platform til virtual reality, også kaldet VR/AR. Under et interview fortæller Katarina Gospic om et projekt, hvor man kan skabe virtuelle rekonstruktioner af forskellige typer bygninger – såkaldte digitale tvillinger. Da vi møder Katarina på hendes kontor i det centrale Stockholm, inviterer hun os samtidig inden for på Stockholmstrafikens togdepot, Älvsjö-depotet, som vi udforsker på ganske få kvadratmeter. Som en avatar, en digital repræsentation af os selv, kravler vi ned under sporene, leder efter fejl i farlige områder, sammenligner depotets virtuelle tvilling med tegningerne for at lokalisere, hvor der kan være behov for vedligeholdelse. Oplevelsen er overvældende. Tanken er, at man med denne mulighed vil kunne forenkle og effektivisere arbejdet i potentielt farlige og utilgængelige områder og på den måde beskytte mennesker mod risikable arbejdsopgaver.

– Fremtiden er her allerede, det er bare os, der ikke lægger mærke til det. Man plejer at sige, at mennesker er mere bange for forandringer, end vi er for at dø. Der er også en modvilje mod denne type løsninger, fordi man er bange på vegne af sit eget arbejdsområde. Og at det kræver en anden type kompetencer til denne type job i dag. Men vi er på vej mod den digitale verden, vi skal bare finde ud af, hvordan vi skal leve i den.

Man plejer at sige, at mennesker er mere bange for forandringer, end vi er for at dø.

Katarina Gospic, Director of Neuroscience ved Spinview Global


Der er traditionelt en bekymring for, at netop VR skal påvirke os negativt i længen, fordi vi mister menneskelig, social kontakt. Ligger der mon en sandhed i dette?

– Jeg vil sige, at det i dag er helt modsat, eftersom teknikken er så tilpas udviklet, at vi kan omgås hinanden gennem avatarer via virtual reality. Vores egen digitale tvilling kan man sige. Det bliver en mulighed for at omgås mennesker på svært tilgængelige steder.

Virtual reality på arbejdsmarkedet

Når man taler om netop Virtual Reality, forbindes det stadig i høj grad med spil og dyrt udstyr. Katarina mener, at udfordringen har været at finde en B2B-applikation, som kan være værdifuld for virksomheder. En af grundende er, at virksomheder ikke har fulgt med i tankeprocessen, når det handler om at forstå, hvordan teknologien kan skabe helt nye muligheder og forretningsfordele inden for rammerne af virksomhedernes kontekst. Og der er meget bekymring i forhold til, hvordan ny teknik som virtueal reality vil påvirke fremtidige arbejdsmuligheder – ganske enkelt: Vil de stjæle vores jobs?

– Mange jobs, som traditionelt har krævet menneskelig arbejdskraft, kræver en anden type kompetencer i dag. Mange vedligeholdelsesopgaver, fx på netop Älvsjö-depotet, har måske tidligere krævet mere fysisk styrke for at kunne håndtere dette miljø. I dag skal man pludselig bruge en ingeniør, som kan håndtere kompleks software. Det skaber en vis usikkerhed, fordi forventningerne til, hvordan ting har været, ikke matcher det nye videnssamfunds fremvækst. Virksomheder skal se koblingen mellem teknologiens styrke og måden, den kan anvendes i virksomhedens kontekst og forretning. Og det er her, Spinviews platform, der lagrer informationer, blev født. Det handler i grunden om at flytte viden. Hvor man tidligere har talt om muskler, taler man i dag om hjerne. Vi lever i en tid, hvor viden og information former hele vores samfund, og det former derfor selvfølgelig også vores arbejdsplads. – Hver dag eksponeres vi for 100.000 ord. Det er, som om der kommer 100.000 tennisbolde flyvende mod dig. Og så spørger vi, hvorfor vi har svært ved at koncentrere os og tage al denne nye information ind?

Kan Virtual Reality fange disse bolde? Ja. Det fjerner distraktioner. Gospic trykker på en knap på siden af brillerne, og pludselig befinder vi os i en skov. En bæk pibler stille af sted, og når man lytter til den sagte rislen tilstrækkeligt længe, føles det næsten som om den velkendte duft af modne bær dukker op. Det, vi oplever, er virtual reality-meditation.

– Når vi arbejder med netop sundhed og mindfullness i virksomheder, oplever jeg, at mange mennesker tilsyneladende tror, at stress bare handler om ikke at være stresset, og så glemmer man at sætte tid af til at restituere. Men at være i balance handler om at fokusere på restitueringen, og her kan virtual reality-meditation være en stor hjælp, hvis man arbejder i et stresset miljø.

Når Gospic arbejder med trivsel i virksomheder, fortæller hun, at et af de aspekter, hun arbejder mest med, er at hjælpe virksomhederne med at lægge større fokus på deres største ressource: menneskerne.

– Mennesker er uden tvivl en virksomheds største ressource. Hvis man ikke har mennesker, har man ingen virksomhed. Og uanset hvordan man vender og drejer det, så handler det om at prioritere, hvordan man vil tage hånd om sine medarbejderes sundhed. Egentlig er det bemærkelsesværdigt, at vi har så få møder, hvor vi undersøger, hvordan menneskerne i vores virksomheder har det. Tænk, hvis vi kun havde et budgetafstemningsmøde hvert år – det ville jo være helt utænkeligt

Har I brug for hjælp til at optimere jeres virksomhed og forholdende for jeres ansatte? Coor Facility Management tilbyder et bred vifte af facility service inden for ejendomsservice, kantinedrift og rengøring. Kontakt os - så tager vi en dialog om, hvad der er det rigtige for jer.