Sprog / Websted

Languages

Change site

Fremtidens arbejdsplads skal være et grønt mekka for dig

For bare et par år siden var arbejdspladsen et sted, hvor du udførte dit arbejde ved hæve-sænkebordet, på din ergonomisk korrekte kontorstol – med pc, tastatur og mus. Du havde måske også din egen arkivreol og en personligt ejet affaldsspand.

På den arbejdsplads, som vi gerne vil være med til at skabe, trives du som et helt menneske med behov for inspiration, socialt samvær, samarbejde, arbejdsro, natur og gode pauser.

Coors workplace ekspert Helle Nøhr, arkitekt og Head of Advisory i Coor, Danmark, viser vejen frem.

- Pandemien fik mange til at glædes ved at arbejde hjemmefra, men tiden under corona har også gjort os mere adskilte fra hinanden på flere niveauer, og det kan på sigt blive et problem – både for virksomheden, men også for individet indleder Helle.

- Når vi på arbejdspladsen møder mennesker, som ikke er magen til os selv, så bliver vores perspektiver udfordret og vores udsyn på verden større, fælles idéudvikling og problemløsning bliver bedre, og Danmark bliver et mere innovativt land med den tillidsfulde sammenhængskraft, som vi er så stolte af og lever af: Viden har nemlig brug for at blive delt mellem mennesker i en grad af fysisk nærvær, og som de fleste af os har behov for at være sociale og kreative med andre end blot vores familie og nærmeste omgangskreds.

Personligt er jeg tilhænger af, at vi kan arbejde fleksibelt – det er en kæmpe gevinst, men vi skal være bevidste om at vælge hjemmearbejdet af den rigtige grund, i stedet for at det bliver en flugt fra arbejdspladsen og alle dens ”forstyrrelser”. 

For at arbejdspladserne kan møde medarbejdernes behov, skal du som arbejdsgiver identificere medarbejdernes behov og ønsker. Den viden skal kombineres med viden om menneskers sanseapparat og biologiske behov, når den fremtidige arbejdsplads indrettes. Her spiller vores nedarvede adfærd også ind på, hvordan vi oplever vores arbejdsplads, fortsætter Helle:

- Vi skal arbejde aktivt for at give vores sanseapparatet de bedst mulige vilkår, så hele det moderne menneske med ur-genetikken i behold kan lide at være på arbejdspladsen.

Vi skal huske, at grønne omgivelser, overraskende kontorlandskaber, muligheden for at trække sig fra fællesskabet og muligheden for at møde sine gode og dygtige kolleger i et godt fællesskab, giver os den nødvendige energi til at være i dialog med andre og udvikle det, som Danmark skal leve af.

At finde ud af dine medarbejderes behov kræver, at man skal interviewe medarbejdere, observere adfærd i de gældende omgivelser, bruge datakilder såsom sensorer, lave undersøgelser og lave statistik over dem, der arbejder der.- Kort sagt kan man sige, at det handler om at supplere sin mavefornemmelse med konkrete fakta, men det er noget, man som arbejdsgiver skal arbejde meget og løbende med, siger hun. For data kan ændre sig over tid, og de skal hele tiden ses i sammenhæng med, hvad vi trives med som hele mennesker.  Ifølge Helle burde flere virksomheder følge trop og se på den bedst mulige indretning af arbejdspladsen. Dels for at skabe trivsel, arbejdsglæde og effektivitet blandt medarbejderne, men også for at være attraktiv som arbejdsgiver.- Arbejdsgiverne skal helt tæt på deres medarbejdere og lære dem virkelig godt at kende. På fremtidens arbejdsplads gør arbejdsgiverne livet nemmere, sundere, smukkere og mere meningsfuldt for medarbejderne, så de kan arbejde produktivt og innovativt. Og vi kan faktisk ikke rigtig vente på fremtiden – vi skal sætte i gang nu.

Helles tips til arbejdsgivere, der vil skabe fremtidens arbejdsplads:

1. Kig op – fokuser ikke kun på procurement og skriveborde, det skal på alle planer være en rigtig god oplevelse at komme ind på det fysiske, fælles arbejdssted.

2. Forstå dine medarbejdere grundlæggende ud fra koblingen af common sense og data

3. Skabe løsninger, der opfylder de forskellige medarbejdergruppers behov og ønsker.