Sprog / Websted

Languages

Change site

Coor sætter danmarksrekord i svanemærkede kantiner

Hele 25 svanemærkede kantiner – på én gang. Det har ingen kantineleverandør gjort før i Danmark.


Nu har dansk kantinedrift nået en unik milepæl for den grønne dagsorden på fødevareområdet. Det er facility management virksomheden Coors kantinedivision, FOOD by Coor, der sammen med sin kunde Bygningsstyrelsen har fået svanemærket alle styrelsens kantiner.

I alt driver Coor nu 32 af de i 48 svanemærkede kantiner, der findes i Danmark. En frontløberposition, som divisionsdirektør for FOOD by Coor Søren Kanne, udtaler ved fejringen d. 17. maj:

”Jeg er, som en del af Coor Danmarks ledelse, superstolt over at vi sammen med vores dygtige medarbejdere, kan tage dette vigtige skridt i branchen, da netop miljøindsatsen er altafgørende for at løse vores fremtidige udfordringer.”

Mere end blot økologi på tallerkenen

Der er tale om et omfattende arbejde, da Svanemærket er blandt verdens skrappeste og mest ambitiøse miljøcertificeringer. Fra Coors side har man investeret både tid og ressourcer i at få det officielle nordiske miljømærke på de mange nye kantiner.

Målet med Svanemærket er nemlig at nedbringe den samlede miljøbelastning, og derfor bliver der stillet omfattende miljøkrav til både energi, vand, mad, affald, kemikalier og indkøb. Dertil stilles der krav om, at kantinepersonalet skal uddannes i at tænke innovativt i kampen om bl.a  at reducere både madspild og restaffald.

Netop derfor betyder certificeringen meget for både Coor og Bygningsstyrelsen.

”Bygningsstyrelsen har et særligt ansvar i forhold til den grønne omstilling i kraft af vores rolle som stor, offentlig ordregiver på facility management. Og der er rigtig meget at komme efter i arbejdet med fødevarer og kantinedrift. Bygningsstyrelsen stiller krav om, at vores leverandører skal indtænke grøn omstilling i driften, og Svanemærket er med til at sikre, at vi fastholder de nødvendige tiltag til at reducere miljø- og klimabelastningen,” siger Mette Balling Lisby, vicedirektør i Bygningsstyrelsen.

Ifølge Søren Kanne fra Coor burde Svanemærket være en standard for branchen frem for et tilvalg, som alt for få efterspørger. Han efterlyser flere virksomheder, der inkluderer certificering i deres udbud. Et standpunkt som Niels Asger Jørgensen, chef for markedsudvikling og indkøb i Miljømærkning Danmark, deler.

”Coor har netop fået certificeret 25 kantiner i Bygningsstyrelsen med Svanemærket – og er nu oppe på i alt 32 svanemærkede kantiner. Det viser, at Coor arbejder aktivt og målrettet med miljø og klima. Svanemærket ser på hele processen – både på den mad, der bliver serveret, og den samlede drift – og stiller krav de steder, hvor der er mulighed for at opnå størst miljøeffekt. Derfor håber vi naturligvis også, at flere følger trop og lader sig inspirere af Coors dedikerede arbejde med at få svanemærket deres kantiner,” siger Niels Asger Jørgensen.

Bliv klogere på svanemærket kantinedrift

En kantine med det officielle nordiske miljømærke, Svanemærket, skal opfylde omfattende miljøkrav til energi, vand, mad, affald, kemikalier og indkøb:

  • Fremmer mad med lav miljø- og klimabelastning
  • Serverer en høj andel økologisk mad og drikke
  • Serverer minimum en vegetarisk ret til frokost og middag
  • Kildesorterer affald og forebygger madspild
  • Undgår engangsartikler til daglig servering
  • Begrænser brug af uønskede kemikalier 
  • Begrænser forbruget af energi og vand
  • Oplærer medarbejdere i miljøarbejdet.

Ud over Bygningsstyrelsens kantiner er der Svanemærket en række andre kantiner hos andre kunder.

Læs mere om, hvad der kendetegner svanemærkede spisesteder, og hvilke krav de lever op til her: https://www.svanemaerket.dk/erhverv/virksomheder/spisesteder

Læs mere om kravene her: https://www.svanemaerket.dk/krav/spise-og-konferencesteder-uden-overnatning-110