Smarte bygninger skaber fremtidens kontor og måder at arbejde på

Ved hjælp af innovation og smarte, tekniske løsninger kan arbejdspladser øge medarbejdernes trivsel - og samtidig reducere både miljøpåvirkningen og energiomkostningerne.

I sit innovationsarbejde stræber Coor efter at finde innovative løsninger, der strømliner energiforbruget i eksisterende bygninger og samtidig gør arbejdsdagen for kontorbrugere så sunde og gnidningsfri som muligt. På denne måde skabes fremtidens bæredygtige bygninger og arbejdspladser.

Fremtidens kontor - mere end bare en arbejdsplads

Udformningen af ​​arbejdspladsen spiller en stor rolle for, hvor attraktiv en virksomhed opfattes, derudover er det en vigtig faktor i forhold til fastholdelse af eksisterende medarbejdere.

- Det er svært at finde de rigtige kompetencer, og hvis nogen står og vælger mellem to lignende stillinger, med de samme opgaver og løn, kan det faktisk være, at arbejdspladsen afgører beslutningen. Hvis du som arbejdsgiver har et velfungerende kontor, der understøtter de opgaver, der skal udføres, vil det blive værdsat af medarbejderne, siger Mattias Wahlgren, Group Innovation Manager hos Coor.

Han tror også, at fremtidens kontor bliver mere og mere et samlingssted, hvor medarbejderne mødes og får inspiration.

- I dag kan de fleste mennesker arbejde effektivt og være  forbundet næsten overalt. I nogle tilfælde kan arbejdet endda være mere effektivt på afstand, men intet bidrager mere med at opbygge relationer, end faktisk at mødes fysisk. Og i sidste ende tror jeg, man ønsker at tiltrække folk tilbage til kontoret, siger Mattias.

Så handler det om at have et indbydende kontor. Mattias er overbevist om, at vi i fremtiden vil se et øget fokus på kreative og tilpassede arbejdspladser. Han mener også, at innovationer vil spille en vigtig rolle i at styrke medarbejdernes trivsel.

- I mange tilfælde vil fremtidens kontor have et bedre klima og bedre luft end i medarbejdernes egne hjem. Ved hjælp af tekniske løsninger vil kontorerne have den rigtige fugtighed, temperatur, lyd og lys - og dette optimerer igen joboplevelsen.

Godt indeklima er vigtigt for medarbejdernes trivsel, og med IOT SmartSpaces-service kan Coor bruge sensorer til at måle alt fra kuldioxid til lugt - og derefter forbedre luften på kontoret. Sammen med virksomheden Naava tilbyder Coor at tilslutte plantevægge, der blandt andet renser luften og øger fugtigheden.

- Vi føler os rolige og mere harmoniske, når vi har grønne planter omkring os. Og når medarbejderne har det bedre, klarer de sig også bedre, siger Mattias.

Han fremhæver også SmartAmbience, en service, Coor har udviklet sammen med Epidemic Sound. Gennem SmartAmbience kan virksomheder tilpasse lydoplevelsen i for eksempel kaffeområder, receptioner og kontorlandskaber.

- Musik gør utroligt meget med vores underbevidsthed og kan forbedre kontormiljøet markant. Denne service vandt IFMA Nordic's pris som den bedste Facility Management-innovation sidste år, hvilket er ekstra sjovt. Men vi har også mange andre spændende, tekniske løsninger, siger Mattias.

Bedre miljø med bæredygtige bygninger

Der er ingen tvivl om, at tekniske løsninger vil forme fremtidens kontorer. Men ved hjælp af smarte innovationer kan virksomheder også optimere både energiomkostninger og miljøpåvirkning.

- Vores løsninger betyder store effektivitetsmuligheder. Vi kan reducere energiforbruget med op til 40 procent og samtidig forbedre brugeroplevelsen. Det er også klart, at virksomheder bliver mere og mere miljøbevidste, siger Mattias.

Hos Coor i Danmark har de arbejdet med succes i energieffektive bygninger og kontorer, hvad Coor kalder SmartBuildings. Ved at installere et tilsluttet energiledelsessystem kan Coor hjælpe virksomheder med at få et klart billede af både energi- og vandforbrug.

- Med dette system kan du nemt og i realtid spore virksomhedens forbrug. Dette betyder, at du øjeblikkeligt bemærker en afvigende adfærd og dermed kan arbejde proaktivt. For eksempel kan det ses, at et filter i ventilationssystemet skal udskiftes, inden der kan opstå skader. Denne teknologi viser på forhånd, hvornår service er nødvendig, og virksomheder vil derved kunne spare penge, siger Thomas Fog, Business Unit Director, IFM & Property Division hos Coor i Danmark.

Innovationer forme kontoret og måden for fremtidens arbejde

Thomas siger, at man sammen med sin partner IQ Energy Nordic er førende i de nordiske lande, når det kommer til måling og energieffektive bygninger og kontorer. Denne teknologi har adskillige anvendelser - og vil være af stor betydning for det fremtidige kontor og arbejdsmetoder.

- På nuværende tidspunkt har vi installeret løsningen med de fleste af vores største kunder, og jeg tror interessen vil stige, siger Thomas.

Teknologi kan også bruges til at vise, hvordan kontorlokalet i øjeblikket bruges. Thomas siger, at kunder ofte siger, at "de ikke har nok mødelokaler", men ved hjælp af for eksempel sensorer kan Coor hjælpe virksomheder med let at måle deres belægning i forskellige rum og derefter optimere områderne - og således undgå at betale for ekstra kvadratmeter eller finde nye lokaler.

Thomas er overbevist om, at fremtidens smarte bygninger og arbejdspladser illustrerer brugen af ​​ressourcer og påvirker medarbejdernes vaner.

- Dette vil have større indflydelse end man kan forestille sig. Jeg tror ikke, folk er klar over, hvor meget energi der spildes i øjeblikket, men med vores innovative løsninger vil de være i stand til at se og dermed forhindre dette, siger han.