Sprog / Websted

Languages

Change site

Sådan kan din arbejdsplads blive mere bæredygtig

Vil du også gerne gøre en forskel for miljøet på jobbet? Coor har tre centrale spørgsmål, som du og din arbejdsgiver kan stille jer selv for at sikre en mere bæredygtig arbejdsplads.

Hender som holder grønn spire | Coor

Vi ved i dag, at CO2-udledningen fra én flyrejse svarer til cirka 40.000 togrejser. Vi ved også, at 40 procent af energiforbruget i Norden stammer fra bygninger, og at hele 80 procent af udledningen af farlige kemikalier, som er koblet til Nordens forbrug, sker i udlandet. Vi ved, at 75 til 95 procent af anvendelsen af bekæmpelsesmidler og antibiotika opstår uden for landets grænser, frem for alt i Europa, men også i Sydamerika. I Sydamerika bidrager vores kødforbrug til fældning af regnskov, og importen af palmeolie fører til øget fældning af regnskov i Sydøstasien.

Samtidig ved vi, at stadig flere mennesker ønsker, at værdierne på arbejdspladsen skal matche deres egne, hvilket betyder, at virksomheder, der satser på og værner om bæredygtighed og miljøet, vil have lettere ved at rekruttere arbejdskraft. Nedenfor lister vi en række enkle bæredygtighedsspørgsmål, som du kan stille dig selv og din arbejdsgiver for at sikre en mere bæredygtig fremtid.

Coors bæredygtighedstjek:


1. Hvordan kommer du på arbejde?

De fleste, som rejser i arbejdsøjemed, ved, at tog er en mere miljøvenlig måde at rejse på end både fly og biler. Alligevel vælger mange at flyve. Eller tage bilen. I første kvartal af 2019 steg forretningsrejser med 12 procent sammenlignet med samme periode i 2018.

Spørgsmål, du kan stille dig selv og din arbejdsgiver: 

– Kan vi minimere arbejdsrelaterede rejser ved at afholde virtuelle møder?

Hvordan kan vi gøre det enklere for dem, der gerne vil tage cyklen på arbejde?

Er der cykelparkering, badefaciliteter og lignende muligheder for medarbejderne, som gør det lettere at tage cyklen? 

Hvilke muligheder er der for at oplade elbiler, elcykler og andre eldrevne køretøjer?

Hvordan kan vi gøre det lettere for dem, der gerne vil bruge den offentlige trafik i stedet for at tage bilen?

Er der mulighed for at arbejde hjemmefra nogle gange?

 

2. Hvordan ser det ud med energiforbruget på jeres arbejdsplads?
I dag udnyttes i gennemsnit kun cirka 50 procent af de arbejdsområder, som er til rådighed på en arbejdsplads. Teoretisk set ville vi altså kunne reducere energiforbruget drastisk blot ved at optimere anvendelsen af vores kontorarealer. Den tekniske udvikling går samtidig meget hurtig, hvilket både giver mulighed for mere mobile arbejdsmetoder og mere energieffektive og produktive løsninger til bygninger og arbejdspladser gennem fx belysning, ventilation, afkøling og varme. Desuden tilbyder mange ejendomsindehavere i dag såkaldte grønne lejeaftaler, som giver et bedre afsæt for et fælles og forbedret miljøarbejde.

Spørgsmål, du kan stille dig selv og din arbejdsgiver: 

Hvordan udnytter vi vores arbejdsplads i dag, og hvordan kan vi arbejde for at udnytte vores areal bedre fremover?

Hvor energieffektiv er den bygning, som vi opholder os i, og hvad gør vi for at gøre den endnu mere effektiv? 

Hvad er de store energislugere på vores arbejdsplads? Er det belysningen, computerne eller noget andet? 

Har vi indgået en grøn lejeaftale med vores udlejer? På hvilken måde kan vi som lejere ændre vores adfærd for at reducere vores energiforbrug?

Er der sensorer, fx til belysning, og slukker du computeren, når dagen er slut?

 

3. Hvor bæredygtige er de services, som udføres i bygningen og på arbejdspladsen?
De fleste virksomheder indkøber i dag mange typer services i relation til deres arbejdspladser. Det kan være alt fra rengøring til mad, drikkevarer og adgang til forbrugsmaterialer. Ved at stille tydelige krav i forbindelse med indkøbet af disse leverancer opnår I en mere bæredygtig arbejdsplads.

Spørgsmål, du kan stille dig selv og din arbejdsgiver: 

Hvilke krav stiller vi til vores leverandører i forhold til bæredygtighed? Anvender de miljøvenlige rengøringsmetoder? Arbejder de aktivt med at reducere behovet for transport, og anvender de miljøvenlige transportmetoder?

Hvilke råvarer anvendes der i kantinen, og arbejder de aktivt med at reducere madspild?

Hvor kommer kaffen, som vi drikker, fra? Er frugten økologisk, og er de kontormaterialer, vi anvender, miljømærkede?

Er der andre lejere i bygningen, og kan vi i så fald samarbejde med dem om at reducere miljøindvirkningen? Kan vi fx anvende samme leverandør for at reducere transporterne til og fra ejendommen?